Belugacurry med sötpotatis och sockerärtor

Innan vårfåglarna börjar sjunga kan det kännas kallt och dystert, för det var ett tag sedan solen visade sitt ansikte. Jag är en av dom som tycker vintern är vacker men hård, och jag längtar till varma vindar och blåsippor under ekarna. Att låta kokosdoft fylla hemmet kan vara ett underbart sätt att liva upp stämningen! Här följer ett ljuvligt recept på en gryta som både värmer kroppen och själen.

belugacurry

veganplupp

Grytan
Tomater 1 kg
Gul lök 2st
Ingefära 1 tumme
Vitlök 8 klyftor
Sötpotatis 1 st
Sockerärtor 150g
Belugalinser 3dl (torkade)
Kokosmjölk 1 burk
Koriander 1 kruka
Currypulver (indisk) 3 msk
Jordnötter 2 nävar

sweetpeasDen här grytan passar till basmatiris så sätt på det innan du börjar med resten.

1. Skär tomaterna i kvartar och mixa i en blender eller matberedare tillsammans med 3 dl vatten.
2. Hacka lök och vitlök fint, skala ca 5 cm ingefära (stor som en tumme)
Häll majs eller raps-olja i en gjutjärnsgryta.
Stek Lökblandningen med finriven ingefära på låg värme. Länge.
Löken ska bli genomskinlig och börja få färg.
3. Tillsätt Currypulver, de passerade tomaterna och ca 3 tsk salt.
Salta lite i taget, och smaka av allt eftersom. Låt koka på låg värme.
4. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar (som en tärning).
5. Tillsätt kokosmjölken och låt koka på medelvärme i ca 10 min.
(vi vill ”koka ner” grytan) samtidigt som grytan kokar kan du strökolla på tv eller göra en sallad.
Passa på att hacka jordnötterna.
6. Tillsätt linserna. Låt de koka på låg värme, tills de blivit mjuka.
Rör regelbundet så att de inte fastnar i botten. När Linserna nästan är mjuka så,
7. Hettar du upp en järnpanna med neutral olja. Stek sötpotatisen på hög värme, tillsätt sockerärtorna när sötpotatisen fått färg.
Sockerärtorna ska bara ner i pannan i ca 40 sekunder för att få lite färg.
8. Häll ner sötpotatisen och sockerärtorna i grytan. Tillsätt jordnötterna och hackad färsk koriander. Servera genast.

Genom att vara snabb med servering så är sockerärtorna fortfarande lite krispiga och nötterna hårda vilket ger ett gott tuggmotstånd till den söta och mjuka linsröran. Smaka av och tillsätt lite extra salt om det behövs. Men tänk på att jordnötterna är salta i sig. Servera i små skålar med basmatiris. Tada!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s