2 portioner
Risottoris 2 dl
Champinjoner 225 g (Fyra nävar)
Getost 100g
Parmesan 2 dl
Vitlöksklyfta 1st
Basilika 1 kruka
Olivolja
Vitt vin 3 dl (går jättebra att använda alkoholfritt!)
Buljongtärning (veg) 1st
Ca 3 dl vatten till buljongen
Ägg 1 till varje portion
1. Koka upp vitt vin och buljong i en liten kastrull.
2. Finhacka svampen och vitlöksklyftan. Riv eller pressa den inte.
3. Värm en sautépanna på medelhög värme, ringla i olivolja och lägg ner svampen och vitlöken.
4. När all vätska dunstat och svampen fått färg, klicka i en sked smör, sänk värmen lite.
5. Häll i riset och låt de bli genomskinligt.
6. Häll i lite av den varma buljongen och rör.
När riset sugit upp vätskan, häll i mer buljong allt eftersom tills riset är klart.
(Det ska vara lite tuggmotstånd. Inte risgrynsgröt!)
När du är nöjd med konsistensen, stäng av plattan.
7. Finhacka basilika, smula sönder chevré, och riv 2 dl parmesan.
8. Dra bort pannan från plattan och rör ned osten och basilikan i riset.
(Låt risotton vila)
Pochera ägget:
Fyll en kastrull med vatten. Lägg till en nypa salt och en skvätt ättiksprit.
Värm vattnet så att det sjuder.
Knäck ett ägg på ett fat (eller i en mugg)
Vispa upp vattnet så att det bildas en virvelström och tippa
snabbt (men försiktigt) ner ägget i det sjudande vattnet.
3 minuter för en rinnande äggula
4 minuter för en krämig äggula
5 minuter för en fast äggula.
Ta upp ägget med hålslev och stryk lätt med fingret över äggvitan sa att eventuell sladdrig äggvita försvinner. Lägg ägget på risotton. (Gör ett ägg i taget annars blir det kaos)
Peppra!
Nu kan du äta den grymma risotton med din polare, syster, älskare eller själv.
(Mer till dig!)
Bon Appétit!