Visst kan man köpa färdig woksås i en glasflaska från Ica. Eller hälla lite soya över grönsakerna men detta är ett recept för den med ambitioner att prova på något lite spexigt. Ett grundrecept på en woksås som har Öl som grund. Det blir en ganska mastig sås som går att smaksätta på massor av sätt. Tillsätt lite rökt paprikapulver och du får en barbeque-sås som passar superbra till grillade grönsaker. Koriander, ingefära eller rostade sesamfrön, bara fantasin sätter gränser. Ett tips är att smaka av lite i taget, den blir ganska koncentrerad så var inte rädd för att det smakar starkt, eller ”mycket.” Blanda såsen med nudlar eller doppa vårrullar i den.
Grundrecept för Woksås
Porter ( öl ) 1 flaska ( 50cl )
Rotselleri 100 g ( en liten knytnäve )
Champinjoner 200 g
Morot 1 st
Vitlök 1 klyfta
Soya Mörk 1 msk
Soya ljus 1 msk
Honung 1 msk
Balsamvinäger 1 tsk
Sesamolja 1 tsk
Vatten 4 dl
Buljongtärning ( veg ) 1 st
Maizena 3-5 msk
1. Finhacka rotselleri, vitlök och morot.
2. Häll olja i en sautépanna (ej olivolja, gärna jordnötsolja) och fräs grönsakerna och svampen tills de tappat sin vätska.
3. Tillsätt Ölen, Bujongtärning, vattnet, sojan och vinägern.
4. Låt koka ner i ca 20 min tills grönsakerna kokat sönder. Sila genom finmaskad sil till en liten kastrull. (Lägg grönsakerna i en fryspåse och frys in. Perfekta att kasta i en soppa eller gryta)
5. Tillsätt Honungen (för att göra vegansk använt 1 tsk socker istället)
6. Sjud på låg värme och red med Maizena, man brukar använda ca 3 msk till 4 dl vätska. Tillsätt lite i taget beroende på hur mycket vätska som kokat bort.