Djävulens tofu

Ofta är det skönt om maten kan vara klar på 15 minuter. Men så finns det tillfällen då man vill ge sig hän i köket. På riktigt. Det här receptet tar tid, har många ingredienser och passar den som gillar sött och starkt.

eldiabloveganpluppDjävulens tofu
4 små portioner
Gul lök 2 st
Persilja slätbladig ett litet knippe
Vitlök 4 klyftor
Tofu (hård) 250 g
Krossade tomater 400 g
Muscovadosocker mörkt 1 dl
Tomatpuré 1 dl
Sambal oelek 1 tsk
Sweet chilisås 1 dl
Rödvin 1 dl
Rosmarin 1 msk
Spiskummin malen 1/2 msk
Oregano 1 msk
Maizena 2 msk
Salt 1 tsk
Olivolja

1. Finhacka löken och vitlöken. Värm upp en djup panna och ringla i rikligt med olivolja.
Stek löken på medelvärme, tillsätt rosmarin.
2. När löken börjat gulna, tillsätt muscovadosocker och rödvin.
3. Så snart sockret smält, tillsätt tomatpuré, krossade tomater, sweet chilisås.
Koka på medelvärme i ca 10 min.
4. Tillsätt sambal oelek och 1 1/2 tsk salt låt koka på låg värme.
5. Skär upp tofu i kuber ca 2 cm. Häll maizena, oregano, 1/2 tsk salt och spiskummin i en skål. Vänd ner tofun så att alla bitarna får ett litet täcke av blandningen.
6. Värm en järnpanna, ringla i rikligt med olivolja och stek tofun på medelvärme.
Om pannan är överfull, skaka den lite så att bitarna vänder sig. Låt de ligga ett tag på var sida, så de hinner få färg. Salta lite. Det här momentet tar lite tid, låt det göra det. Höj inte värmen för att det ska gå fortare. Tricket att lyckas med tofun är att inte vända på dom för ofta. Då hinner tofun bli riktigt knaprig och få en perfekt yta.
7. Nu har den röda såsen kokat ner ordentligt och tofun är klar.
Vänd ner hälften av tofun i såsen, och spara hälften att lägga ovanpå.
Servera gärna med basmatiris.
Först ris, sen sås och sist några bitar av den knapriga tofun.
Finhacka persiljan och strö över!
Tada!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s