Pizza med fetaost och soltorkade tomater
2 st
Deg
Vetemjöl 5-6 dl
Jäst 25 g (halft paket)
Olivolja 1 msk
Socker 1 msk
Salt
Tomatsås
Krossade tomater 1 burk
Vitlök klyftor 2 st
Tomatpuré 3 msk
Socker 2 msk
Oregano 1 msk
Salt 1 tsk
Pålägg
Fetaost 150 g
Soltorkade tomater 8 st
Babyspenat 65 g (en liten påse)
Herrgård riven 200 g
1. Värm 2.5 dl vatten till fingervarmt på spisen i en stor kastrull.
När vattnet är ljummet, tillsätt sockret och smula i jästen.
Vispa ihop med ballongvisp.
2. När jästen löst upp sig, tillsätt olivolja och 5 1/2 dl vetemjöl.
Fortsätt vispa med ballongvisp eller om du har bakmaskin eller elvisp med degkrokar, använd dom.
3. När allt blandats samman till en smidig deg tillsätt salt och fortsätt blanda.
4. Låt degen vara, i kastrullen/bunken. Strö lite vetemjöl ovanpå, lägg över en bakduk och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 225°
5. Skala två vitlöksklyftor, finhacka och ta fram en sautépanna eller kastrull.
6. Ställ på platta, värm upp på medelvärme och ringla i olivolja.
Lägg i vitlöken. När vitlöken fått lite färg tillsätt tomatpuré och oregano. Rör.
7. När tomatpurén börjat släppa lite färg i oljan, (det går fort) tillsätt de krossade tomaterna och sockret. Sänk värmen lite. Tillsätt salt och låt småputtra i ca 3 min. Ställ åt sidan.
8. Ta fram degen. Häll ut på mjölnat bord.
Putta runt den mjukt så att alla sidor får lite mjöl på sig.
Ta fram två låga plåtar med bakplåtpapper under.
9. Dela degen i två och tryck med mjölig hand ut varje del till en liten rund cirkel.
Kavla försiktigt ut degen men inte för mycket,
ha mjöl på kaveln så fastnar den inte.
10. Lyft försiktigt pizzan till bakplåtspappret och fortsätt kavla lite tills önskad storlek.
11. Bred tomatsåsen över pizzorna. Dela herrgården i två bitar. Riv över pizzorna.
12. Smula över Fetaost och klipp över (med sax!) de soltorkade tomaterna.
13. Ställ in i mitten av ugnen, ta ut efter 15-17 min.
Strö babyspenat över och ät!