Syrad rödkål
Rödkål 1 kg
Salt utan jod 1.5 msk
Glasburk för ca 2.5 liter
Vatten ca 1 liter
- Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt.
- Strimla rödkålen mycket tunt och lägg i stor skål/bunke i metall.
- Ta fram ett stort verktyg, exempelvis slev, potatismosare eller mortel. Häll kålen i skålen tillsammans med 1/2 msk salt och mosa tills kålen vätskat sig.
- Pressa ner kålen i en stor glasburk med tätt slutande lock och häll sedan på vattnet upp till kanten.
- Stäng locket och låt stå mörkt i rumstemperatur i ca 5 dagar.
Ställ sedan in i kylskåp. Om locket ej sitter tätt kan det läcka vätska så var noggrann med att hitta en bra burk. Om du är osäker, ställ burken i en djup tallrik om den skulle läcka. När kålen är mörkt rosa är syrningsprocessen i full gång och går att äta redan efter 7-10 dagar, men för att den ska bli perfekt låt den stå i ca 2 veckor. Var försiktig när du öppnar locket!