Syrad rödkål

syradkalveganplupp
Syrad rödkål

Rödkål 1 kg
Salt utan jod 1.5 msk
Glasburk för ca 2.5 liter
Vatten ca 1 liter

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt.
  2. Strimla rödkålen mycket tunt och lägg i stor skål/bunke i metall.
  3. Ta fram ett stort verktyg, exempelvis slev, potatismosare eller mortel. Häll kålen i skålen tillsammans med 1/2 msk salt och mosa tills kålen vätskat sig.
  4. Pressa ner kålen i en stor glasburk med tätt slutande lock och häll sedan på vattnet upp till kanten.
  5. Stäng locket och låt stå mörkt i rumstemperatur i ca 5 dagar.
    Ställ sedan in i kylskåp. Om locket ej sitter tätt kan det läcka vätska så var noggrann med att hitta en bra burk. Om du är osäker, ställ burken i en djup tallrik om den skulle läcka. När kålen är mörkt rosa är syrningsprocessen i full gång och går att äta redan efter 7-10 dagar, men för att den ska bli perfekt låt den stå i ca 2 veckor. Var försiktig när du öppnar locket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s