Rostad julpotatis med fänkål
Potatis mjölig sort 2 kg
Fänkål 1 st
Apelsin 1 st
Citron 1 st
Rosmarin 1 msk
Flingsalt
Rapsolja kallpressad
- Skala potatisarna och koka i stor kastrull i saltat vatten i ca 7 min.
Sätt ugnen på 180°. När potatisen kokat, häll av vattnet genom durkslag och låt potatisen ånga av sig. - Ta fram en djup ugnsform. Ringla i rapsolja, tillsätt 1 msk rosmarin och tre nypor flingsalt. Rulla potatisarna i oljan och ställ in i ugnen i ca 40 min tills potatisarna är gyllene.
- Ta ut potatisarna och mosa till dem lite med en potatismosare, bara så att de spricker lite, men bara lite. Pressa apelsin och citron över potatisarna och vänd på dem.
- Skär fänkålen i skivor, vänd ner dessa bland potatisen, ringla på ytterligare rapsolja och strö en stor nypa flingsalt över.
Ställ tillbaka potatisen i ca 30 min.
Ät till jul och eller nyår!