Kantarellrisotto med citron och basilika

kantarellerpluppKantarellrisotto med citron och basilika
4 portioner 
Kantareller ca 800 g
Vitlök 2 klyftor
Citron 1 st
Vitt matlagningsvin 2 1/2 dl
Vatten ca 9 dl
Grönsaksbuljongtärning 1 1/2 st
Basilika 1 kruka
Risottoris 3 1/2 dl
Smör 1 sked
Lagrad ost (exempelvis västerbottent) finriven 2 dl
Olivolja

1. Koka upp vitt vin, saften från 1 citron och buljong i en liten kastrull.
2. Hacka kantarellerna och vitlöksklyftorna.
3. Värm en djup panna på medelhög värme, ringla i olivolja och lägg ner svampen och vitlöken.
4. När all vätska dunstat och svampen fått färg, klicka i en sked smör, sänk värmen lite.
5. Häll i riset, rör med träslev och låt de bli genomskinligt.
6. Häll i lite av den varma buljongen och rör.
När riset sugit upp vätskan, häll i mer buljong allt eftersom tills riset är klart.
Det ska vara lite tuggmotstånd. När du är nöjd med konsistensen, stäng av plattan.
7. Finhacka basilika, riv 2 dl lagrad ost.
8. Dra bort pannan från plattan och rör ned osten och basilikan i riset. Låt risotton vila en kort stund innan du serverar. Lägg upp i djupa tallrikar och dekorera med hackad basilika och några små stekta kantareller.
Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s