Löksallad med sötpotatis & syrliga tomater
4 portioner
Körsbärstomater 1 ask (250 g)
Rödlök 1 st liten
Salladslök 1 knippe
Sötpotatis 1 stor
Belugalinser torkade 2.5 dl
Citron ca 1/2
Vitlök 1/2 klyfta
Olivolja
Sesamolja 1/2 tesked
Flingsalt
Örtsalt 1 tsk
- Sätt ugnen på 225°. Dela körsbärstomaterna i halvor, lägg tomaterna med den skurna delen uppåt i en mindre ugnsform. Ringla över olivolja och salta lite (två nypor flingsalt).
- Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Lägg i form, tillsätt rikligt med olivolja, tre nypor flingsalt. Ställ in båda formarna i mitten av ugnen i ca 35 min.
- Skiva rödlöken i tunna halvmånar lägg i stor skål. Skölj och hacka salladslöken och blanda med rödlöken.
- Koka belugalinserna i kastrull med saltat vatten i ca 15-20 min. Häll av vattnet och låt linserna svalna i durkslaget.
- Skala och riv ner en halv vitlöksklyfta i ett glas. Häll i ca 5 msk olivolja, droppa i ca 1/2 tsk sesamolja (inte mer!) och pressa ner saften från en halv citron. Tillsätt örtsaltet och vispa runt med gaffel.
- När linserna svalnat helt, häll i skålen med lök och rör ner dressingen.
- Ta ut tomaterna och sötpotatisen, pressa några troppar citron över tomaterna och vänd försiktigt ihop alltsammans med linserna och löken.
Servera!